2017. március 1., szerda

Sós magos ropogós - extra gyors, egészséges és nagyon finom :-)


Mindig is odavoltam a sós rágcsákért, de mostanában a különféle magos finomságok azok, amelyeknek nem tudok ellenállni. Hiszen nincs is jobb annál, amikor egy puha tésztán ropogósra sült magocskák üldögélnek, megpirult tökmag, napraforgómag, dió... ezekből tényleg bármennyit el lehetne eszegetni. Sőt, igazából a magok alatti tésztára nincs igazán nagy szükség, mert a legjobb lenne egy olyan sós rágcsa, ami szinte csak a megpirult magokból áll - gondoltam én nemrég, és végeztem egy kis kutatómunkát, hogy vajon létezik-e a sós rágcsálnivalók királynője, ami megfelel az én ábrándjaimnak, miszerint
1. soksoksoksok mag van benne
2. de liszt nincs
3. egészséges
4. ám gyorsan elkészíthető
5. viszont másnap-harmadnap is finom
6. ééés ropogós, mert az nagyon jó érzés :-)

És egészen hihetetlen módon van ilyen! A mindenment.es oldalon bukkantam rá az álmaimnak tökéletesen megfelelő rágcsára, ami még annál is egyszerűbb, gyorsabb és magosabb volt, mint amit reméltem. Az oldalt egyébként is nagyon érdemes böngészni, az egészséges étkezés kedvelői szuper recepteket találhatnak ott, olyanokat, mint például ez a csodás sós magos ropogós, aminek a közzétételéhez ezúton is köszönöm a blog írójának, Timinek a jóváhagyását.


Magos ropogós

Az ízén túl a második legjobb dolog benne, hogy nem kell hosszasan felsorolni, miből mennyit kell beletenni - recept tulajdonképpen nincs is, csak egyetlen szabály: 
1 db egész tojáshoz 100 g magot kell tennünk (és persze fűszert ízlés szerint).

Őszintén azt gondolom, hogy ennél egyszerűbb nincs is :-)

A gyakorlatban pedig úgy néz ki a dolog, hogy első lépésként be kell melegítenünk a sütőt 180 fokra. 
Ha már meleg, akkor 
- egy tálban egy egész tojást elkeverünk 100 g tetszés szerinti magfélével (én úgy szoktam, hogy legalább ötféle magból állítom össze a 100 g-ot - mindig teszek bele tökmagot, szezámmagot, napraforgómagot, diót, lenmagot, sokszor mandulát, chia magot, puffasztott amarántot, tehát bármit, ami a magfélék közé tartozik),
- és teszünk hozzá ízlés szerint sót és borsot. Így is tökéletes, de akár mehet bele paprika, cayenne bors, fokhagyma, zöldfűszer - semmi sem fogja elrontani, sőt. :-). Volt, hogy én már tettem hozzá reszelt füstölt sajtot is, úgy is extrafinom volt.

Tehát alaposan elkeverjük a masszát, és egy sütőpapíros tepsire kanállal kupacokat adagolunk belőle, amit le is nyomogatunk, hogy helyes kis lepénykéket kapjunk. Mehet is a sütőbe, ahol nálam 15 percet szeret eltölteni, hogy kicsit meg is piruljanak a magocskák - de érdemes az utolsó percekben rákukkantani, hogy éppen olyan legyen, ahogyan szeretitek... 

Én így valahogy. :-)



















Ó, igen, még egy lényeges dolog: minimum dupla adaggal érdemes indítani :-)





11 megjegyzés:

  1. Hű! Ez nagyon jól hangzik!!! És milyen guszta! Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg szívből ajánlom, szerintem mennyei, és az is jó érzés, hogy valóban egészséges :-)

      Törlés
  2. Köszönöm! Ez mekkora ötlet, így nem kell a kb. 15 dkg-os csomagokat csillagászati áron megvennem, és tízóraira tökéletes nekem is és a gyerekeknek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan, én is mindig el vagyok hűlve az árától... és a gyerekek imádják nálunk is, de igazából mindenki :-)
      Ha a bolti verziót szeretnéd reprodukálni, akkor jó vékonyra érdemes készíteni - azt is lehet, hogy az egész masszát a sütőpapíros tepsire borítod, és egy olívaolajjal bekent sodrófával vékonyra lapítod. Akkor elég neki 12 perc is, érdemes nézegetni! Én mondjuk akkor szeretem a legjobban, amikor a magok meg is pirulnak már :-)
      Ha kész, akkor pedig csak darabokra kell törögetni.

      Törlés
  3. Kár, hogy a színe ilyen lehangoló ... Nyilas Misi pakkot kapott.

    VálaszTörlés
  4. Szia Levendulalány!

    Képzeld, kipróbáltam, bár volt némi fenntartásom a sikerességével kapcsolatban.
    Nemrég szezámmagkúrát "írtam fel" magamnak a töredező körmeim miatt, de magában rágcsálni a szezámmagot nem nagy élvezet, a szezámmagszeletek fele meg cukor...
    Így ez a megoldás pont jókor jött és bejött! :)
    Köszi!
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, Judit, hogy ízlett! Ezt tényleg tele lehet tenni szezámmaggal is, úgy is működik, ha csak az kerül bele, és semmi más, csak a tojás és egy kis só :-)

      Törlés
  5. Szia, látom te is belelapoztál a Fanny magazin karacsonyi? számába. Én már szilveszterre elkészítettem, isteni volt! És mondhatom valóban sokáig eltartható, utólag is megköszönve annak a sok embernek, akik megígérték, hogy jönnek, majd délután t-kor lemondták a részvételt. A tripla adag is hamar elfogyott, de azért kellett neki e hét. Bálintnak üzenem, ne ipítélje el elsőre! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem, én a mindenment.es blogon olvastam, írtam is fent a szövegben. Tényleg isteni szerintem is, és jól eltartható. Talán én nem is bántam volna, hogy a vendégek lemondásai miatt egy csomó megmaradt, nálunk mindig az a gond, hogy kevesebb van, mint amennyi elfogyna :-)

      Törlés